Age verification

Are You Over 18?

By entering this site you agree to our Privacy Policy

This website requires you to be 18 years of age or older to access it. Please verify your age to view the content.

Het ontstaan van de Daiquiri

Het ontstaan van de Daiquiri

Santiago de Cuba is een relatief onbekende stad op Cuba. Waar iedereen Havana kent als hoofdstad en toeristische trekpleister is het “pure” Cuba daar nog te vinden.
Door het heerlijke tropische klimaat en de warme wind die van zee over de suikerrietvelden de stad binnen waait is het een lust om er te verblijven. Naast schitterende vrouwen en goed getrainde mannen swingt de stad op alle vlakken. Door de vele orkestjes op straat en de terrassen kun je je niet voorstellen dat dit land een communistische staat is.
Nadat we neergestreken waren aan de bar met uitzicht op het plein kwam een serverster ons tegemoet. Door onze beperkte kennis van de Spaanse taal was een lange conversatie niet mogelijk. Maar alles aan deze dame spatte van de erotiek. Haar sensuele voorkomen en stem zorgde ervoor dat we de dranken kaart niet meer inkeken.
“Bring us any drink to ease our mind”
En voila er stonden 2 Daiguiri’s op de bar. De knipoog van onze serveerster zorgde ervoor dat we tot diep in de nacht zijn gebleven.

Ontstaan Daiquiri
De cocktail zou omstreeks 1900 in een bar genaamd Venus in Santiago zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs. Onder de aanwezigen waren Jennings Cox, algemeen directeur van de Spanish American Iron Co. en J. Francis Linthicum. Hoewel er een hardnekkig gerucht gaat dat Cox de cocktail uitvond toen hij zonder gin kwam te zitten terwijl hij Amerikaanse gasten ontving, is hij geleidelijk ontstaan vanwege de overvloedig voorhanden zijnde limoenen en suiker. De naam Daiquiri is hetzelfde als die van een strand nabij Santiago Cuba en die van een ijzermijn in dat gebied.

Oorspronkelijk werd het drankje geserveerd in een hoog glas vol gemalen ijs. Een theelepel suiker werd over het ijs gestrooid en het sap van één of twee limoenen werd over de suiker uitgeperst. De mix was met 60 tot 90ml rum compleet. Het glas besloeg tijdens het roeren met een langstelige lepel. Later ontwikkelde de Daiquiri zich tot een mix in een shaker met dezelfde ingrediënten, maar met geschaafd ijs. Na goed shaken werd hij in een gekoeld fluitglas geserveerd. Een artikel in de editie van 14 maart 1937 van de Miami Herald het recept en de ontstaansgeschiedenis. De cocktail werd alleen lokaal gedronken tot in 1909 admiraal Lucius W. Johnson, een US NAvy  marinearts Cox’ drankje probeerde. Johnson introduceerde het vervolgens op de Army and Navy Club in Washington D.C. en in een tijdspanne van twee decennia nam het aantal Daiquiri drinkers flink toe.


Het drankje werd pas echt populair in de jaren 1940. Rantsoenering maakte whiskey, vodka enz. moeilijk te verkrijgen, echter door Roosvelts GoodNeighbor Policy (die de handel met en het reizen naar Latijns-Amerika en het Caraibische gebied Latijns Amerika en het vergemakkelijkte), was rum ruim voorhanden. Deze politiek (ook bekend als het ‘Pan-American programma’), hielp ook om Latijns-Amerika in de mode te brengen. Mede hierdoor werden op rum gebaseerde drankjes, die daarvoor weggezet werden als alleen voor zeelui en ander gespuis, ook acceptabel en de Daiquiri maakte een enorme toename in populariteit door in de VS.

Het basisrecept van de Daiquiri lijkt ook op de grog die Nederlandse zeelui aan boord dronken sinds de jaren 1740. Rond 1795 bevatte het dagelijks rantsoen rum, water, citroen- of limoensap en suiker. Dit was een gangbaar drankje in het Caraïbisch gebied, en nadat er ijs beschikbaar kwam verving dit al snel het water in de grog. Jennings Cox’ verhaal is zeker populair en misschien heeft hij de naam aan de cocktail gegeven, maar om hem uit te vinden was hij zo’n 150 jaar te laat.

Zelf de Daiquiri leren maken?

Vanzelfsprekend hebben ‘The Holy’ spirits de Daiguiri als klassieke cocktail op de kaart staan.
Sensueel als een Cubaanse….. 


Treedt binnen in de magische wereld van het cocktail shaken en leer al haar geheimen. Onze professionele bartenders leren je graag alle kneepjes van het vak.


KEEP IN TOUCH

Wij zijn bereikbaar. Echter geheel in de SpeakEasy traditie is de vestigingslocatie geheim. Mocht je contact willen leggen, dat kan via shakeit@theholy.shop

No products in the cart.